De waarde van een 4 Gesprek

We zaten met z’n vieren in een kamer, twee advocaten, een vader en een moeder die niet meer normaal met elkaar konden communiceren. Steeds als moeder harder ging praten, ging vader druk met zijn handen bewegen, waardoor zij nog harder ging praten en hij nog drukker ging zwaaien met zijn armen. Actie-reactie, met als gevolg dat ze elkaar niet meer hoorden.

Een van de advocaten benoemde wat zij zag gebeuren en partijen erkenden dit. Afgesproken werd dat ze het niet altijd eens hoefden te zijn en dat ze ook ieder hun eigen visie ergens op mochten hebben. Agree to disagree.

Geen 5 minuten later verhief moeder weer haar stem en begon vader ook weer met zijn handen te zwaaien maar toen gebeurde het: vader keek naar zijn handen en ging er snel op zitten, moeder sloeg haar handen voor haar mond en ging zachter praten. Het lukte partijen zelf om weer normaal met elkaar in gesprek te gaan!

Bewustwording is de eerste stap in herstel van communicatie. Als je weet wat je doet of juist niet doet, dan kan je daar iets mee.

Een 4 gesprek gaat niet alleen maar over de inhoud van afspraken, het heeft een veel grotere waarde, het helpt mensen weer met elkaar in gesprek te komen over de zaken die er echt toe doen.

#ingesprek#mediation#samen#samensterker#samenverder#4gesprek#viergesprek