Een 4 gesprek

Een vier-gesprek. Wat mij betreft zou dat verplicht moeten worden…

Een vier-gesprek is een gesprek met partijen en hun advocaten om samen tot een oplossing te komen in plaats van gelijk naar de rechter te stappen.

Een (eerste) brief van een advocaat wordt vaak gezien als een oorlogsverklaring. Omdat ik dat juist niet wil, vraag ik mijn cliënten altijd hun ex partner alvast op de hoogte te brengen dat er een brief aankomt én dat het een uitnodiging tot een gesprek bevat. Ik gebruik bewust geen termen als “cliënt stelt dit of dat”, maar gebruik voornamen en spreek in wensen ipv eisen. Dat maakt vaak een groot verschil.

Zeker in het familierecht waar partijen vaak nog jaren samen verder moeten omdat ze samen kinderen hebben, kan een gesprek de lucht klaren en inzicht geven om nader tot elkaar te komen.

Wat mij betreft, wordt er te weinig gebruik van gemaakt met name als op basis van gefinancierde rechtsbijstand wordt geprocedeerd omdat de kosten dan niet vergoed worden. Soms zie ik dan zelfs dat niet eens de moeite wordt genomen een eerste brief te sturen en gelijk een procedure wordt gestart. Erg jammer als je het mij vraagt want de verhoudingen zet je er gelijk mee op scherp….

#samen#vfas#toevoeging