Als liefdes-partners uit elkaar en als ouders verder
Echtscheiding
Als jullie uit elkaar gaan en er zijn kinderen bij betrokken is het van belang te realiseren dat jullie alleen als liefdespartners afscheid van elkaar zullen nemen en altijd samen ouders zullen blijven van jullie kinderen. Ook als de kinderen 18 jaar zijn, houdt het ouderschap niet op. Ook dan is het voor de kinderen fijn als hun ouders samen bij hun BUL uitreiking kunnen zijn, ze zich niet druk hoeven maken over hun ouders op hun eigen bruiloft en jullie samen naar jullie eerste kleinkind kunnen gaan kijken. Ouders blijf je altijd samen.
Niet alleen de ontbinding van het huwelijk
Een echtscheiding is niet alleen de ontbinding van het huwelijk. Als er minderjarige kinderen zijn dan moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. De wet schrijft voor dat er in ieder geval over de volgende zaken afspraken gemaakt dienen te worden:
Het gezag:
Hoofdregel is dat na een scheiding beide ouders het gezag over hun kinderen samen blijven uitoefenen.
De hoofdverblijfplaats:
Dit betreft de vraag waar de kinderen zullen worden ingeschreven.
De zorgregeling:
Wie heeft wanneer de zorg voor de kinderen doordeweeks en in het weekend?
Hoe verdelen jullie de vakanties en feestdagen?
De kinderalimentatie:
De hoogte hiervan is afhankelijk van de welvaart tijdens het huwelijk en de draagkracht van beide ouders op dit moment.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Als partijen in gemeenschap van goederen getrouwd zijn dienen er ook afspraken gemaakt te worden over de verdeling van de gemeenschap en als partijen onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, over de afwikkeling daarvan. Denk bijvoorbeeld aan de echtelijke woning, de spaargelden, eventuele vervoersmiddelen, de pensioenen etc.
Een echtscheidingsmediation duurt gemiddeld 3 à 5 maanden. Een echtscheidingsprocedure met advocaten waarbij een inhoudelijke behandeling door de rechter noodzakelijk is, duurt veelal 8 tot 12 maanden. Daarna heeft een van beide partijen altijd nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan als men het niet eens is met de uitspraak van de rechter. Een hoger beroep procedure duurt veelal nog langer. Daardoor blijven partijen onnodig lang in onzekerheid en een verhoogde stresssituatie zitten, hetgeen zijn weerslag heeft op de kinderen.
Zowel voor partijen, als voor de (minderjarige) kinderen is het dan ook van groot belang om er samen uit te komen.
Scheidingsmediation
Scheiden kan op twee manieren: alleen met ieder een advocaat of samen met een (advocaat)-mediator. Wat mij betreft is samen het gesprek aan gaan de beste manier om uit elkaar te gaan. Jullie weten tenslotte als geen ander wat het beste is voor jullie kinderen. Als advocaat heb ik daarom de keuze gemaakt ouders bij een scheiding alleen nog samen bij te staan.
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Bij een scheiding komen veel emoties los: boosheid, verdriet, angst maar als deze niet worden uitgesproken met elkaar zal het zich alleen maar verder ophopen en zal het uiteindelijk een goed ouderschap in de weg staan. Ga dus samen het gesprek met je partner aan, zodat jullie het een plekje kunnen geven en je voor de kinderen je beste ik kunnen laten zien.
Benieuwd wat een scheidingstraject bij mij inhoudt? Zie hieronder het hele stappenplan.
Uit elkaar in 8 stappen
1. De beslissing
2. Toekomstgesprek
3. Afhechten partnerrelatie
4. De kinderen (ouderschapsplan)
5. De financiën (convenant)
6. Ondertekening stukken
7. Stukken indienen bij rechtbank
8. Echtscheiding afronden
Meer informatie?
Willen jullie meer informatie of willen jullie weten of ik jullie kan helpen? Plan dan nu vrijblijvend een toekomstgesprek in om jullie eigen unieke situatie met mij door te spreken.