Wat is jouw “ehe typ”? Wat zijn jouw dromen, wensen en zorgen voor de toekomst? Heb je een kinderwens en zo ja, hoe zie je in de toekomst je werk in combinatie met het ouderschap? Hoe zou jij dat willen vormgeven? En hoe is dat voor je partner?
Allerlei vragen die bij voorhuwelijkse mediation aanbod komen. Want een goed begin zorgt ook voor een goed einde, ongeacht of dat einde nu door echtscheiding of overlijden komt.
De naam doet het werk echter geen eer aan. Ook als je niet gaat trouwen maar bijvoorbeeld alleen gaat samenwonen is dit echt de moeite waard, want een relatie staat of valt met verwachtingen. Dan kan je die maar beter zo vroeg mogelijk in de relatie aan elkaar hebben uitgesproken en daarbij gelijk voorgelicht worden over de juridische en financiële consequenties van bepaalde keuzes (wel of niet trouwen, kinderen krijgen, minder werken, koude uitsluiting of gemeenschap van goederen, wel of geen verrekenbeding?)
Alle stadia van een huwelijk
Sinds begin 2023 kunnen mensen bij mij terecht in alle stadia van hun relatie:
– voordat ze gaan samenwonen/trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan
– tijdens de relatie voor een scheiden of blijven traject
– gedurende de scheiding
– na de relatie bij (voortdurende) scheidingsperikelen
Huwelijkstype
Wat voor type huwelijken zijn er ? Om een idee te geven som ik enkele huwelijkstypen op die in Duitsland worden onderscheiden maar ook in Nederland kenbaar zijn:
– het huisvrouw huwelijk (de man werkt, de vrouw is thuis)
– de jonge dubbelverdieners met kinderwens
– de jonge dubbelverdieners zonder kinderwens
– een huwelijk met tijdelijke uitsluiting (hoe langer samen hoe meer aanspraak)
– een huwelijk waarin erfenissen worden uitgesloten
– een ondernemershuwelijk
– het renteniershuwelijk
– het tweede huwelijk met elk (jonge of al volwassen) kinderen
– het tweede huwelijk met een partner in de leeftijdscategorie van je kinderen
– een huwelijk waarbij de één schulden heeft en de ander niet
– een huwelijk waarbij een groot leeftijdsverschil is en een groot verschil in inkomen en/of vermogen
Bij ieder soort huwelijk, zijn verschillende afspraken wenselijk. Het van te voren bestempelen van je huwelijk zorgt ervoor dat je nadenkt over wat je wil, nu en in de toekomst en schept kaders bij het maken van huwelijkse voorwaarden.
Ben je van plan thuis te zitten met de kinderen terwijl je man werkt, dan is koude uitsluiting niet logisch. Bij twee verdieners die beide een groot vermogen hebben of verwachten te erven ligt dat aanzienlijk anders.
Hoewel ik veel verschillende mensen en huwelijken voorbij zie komen, zie ik maar weinig stellen die van te voren hierover hebben nagedacht, laat staan het gesprek hierover zijn aangegaan. Hoewel labelen niet altijd wenselijk is, lijkt het mij in geval van je huwelijk wel houvast bieden. Beide echtgenoten weten dan duidelijk waar ze “ja” op zeggen.
Hoeveel jonge stellen gaan trouwen en komen pas bij het krijgen van kinderen erachter dat de één verwacht dat iemand thuis blijft, terwijl die ander daar heel anders over denkt? Dit vóór zijn biedt rust en duidelijkheid en mogelijk daarmee ook minder scheidingen. De verwachtingen van het huwelijk zijn immers vooraf dan al bekend.
Meer weten over premarital mediation? Lees hier verder!