ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

Advocaat of hulpverlener?

Vorige week heb ik een heel naar telefoongesprek gehad met een “con-collega”, zoals hij me meermaals noemde, het voelde echter totaal niet zo con-collega-achtig. Het was duidelijk dat onze aanpak dag en nacht van elkaar verschilden en hij liet er geen gras over groeien om mij te vertellen dat hij mijn handelswijze maar niets vond, dat ik toch advocaat was en geen hulpverlener…

Ik stelde voor een viergesprek te houden zodat partijen weer met elkaar in gesprek konden komen en ook oudzeer verwerkt kon worden. Daar moest deze advocaat niet aan denken en hij kon toch ook niet van zijn cliente verwachten dat zij hem daarvoor zou gaan betalen?

Hulpverlening dan? Partijen hebben een dochter (van weliswaar net 18 dus niet meer minderjarig), maar ze moeten nog lang met elkaar door één deur, willen ze samen met hun dochter naar haar bul uitreiking, samen naar haar bruiloft of op kraamvisite als ze haar eerste kindje krijgt.

Nou lachend zei hij “jij bent er dus zo een…”  Hij voegde er nog wel aan toe dat hij respect had voor advocaten zoals ik, maar dat dat toch echt niet was, wat zijn cliënten van hem willen.

Nee, zijn cliënten willen in de strijd blijven? Zijn cliënten willen winnen en ten koste van wat? Ik kom ook heus wel dit soort cliënten tegen, maar zie het dan als mijn taak om die client op andere gedachten te brengen, uit de strijd te halen en oplossingsgericht te leren kijken naar de verschillende uitdagingen die met een scheiding te maken hebben.

“Je bent advocaat, geen hulpverlener!” Het hakte er diep in bij mij. Het klopt dat ik geen hulpverlener ben, maar moet ik de strijd dan maar gewoon doorzetten, geen viergesprekken meer doen en mensen niet meer doorverwijzen naar hulpverlening? Nee, zo zit ik niet in elkaar en dat kan ik ook niet.

Om goed uit een scheiding te komen is het noodzakelijk om in gesprek te blijven/gaan met de andere partner. Soms is een viergesprek voldoende, soms is er hulpverlening nodig maar als ze er dan samen uitkomen geeft mij dat een voldaan gevoel, ookal ben ik advocaat en geen hulpverlener of misschien toch een beetje?

(1) Post | Feed | LinkedIn

#hulpverlening#hulpverlener#ingesprek#samen#mediation#samenverder#familierechtadvocaat