ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

men draagt altijd het stempel van zijn afkomst

Afstamming

Als een kind geboren wordt in een huwelijk of geregistreerd partnerschap dan heeft een kind twee juridische ouders (veelal een vader en moeder, maar twee moeders is ook mogelijk). In alle andere gevallen wordt alleen de moeder uit wie het kind geboren wordt, juridisch ouder. Wil de andere ouder (veelal de vader) ook als juridisch ouder aangemerkt worden, dan moet hij het kind erkennen. 

Vervangende toestemming erkenning

Wilt u uw kind erkennen maar geeft de moeder van uw kind daar geen toestemming voor? Als vast staat dat u de biologische vader bent van het kind kunt u een verzoek bij de rechter indienen voor vervangende toestemming. De rechter zal u in veel gevallen die toestemming dan verlenen zodat de juridische werkelijkheid in overeenstemming komt met de feitelijke werkelijkheid. U bent dan niet alleen de biologische vader maar ook de juridische vader.

Gerechtelijke vaststelling vaderschap

De omgekeerde situatie kan zich ook voor doen: de vader van uw kind wilt uw kind niet erkennen. In dat geval kunt u de rechter verzoeken het vaderschap gerechtelijk vast te stellen. Meestal wordt er dan met een DNA test gecontroleerd of de man daadwerkelijk de verwekker van het kind is. Is dat zo, dan wordt de verwekker de juridisch vader van het kind en ontstaat er een onderhoudsverplichting. Dit is niet het geval indien er gebruik is gemaakt van een spermadonor.

Ontkenning vaderschap

Ontkenning van het vaderschap kan ook. Stel een kind wordt geboren in een huwelijk waarvan de echtgenoot niet de biologische vader is. De echtgenoot wordt dan toch automatisch de juridisch vader. In dat geval kan men onder bepaalde voorwaarden de rechter verzoeken het juridisch ouderschap te ontkennen.

Heeft u vragen over afstamming? Neem vrijblijvend contact met me op!

Blogs