ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

Alimentatierekenen

Wist u dat hét bedrag aan alimentatie niet bestaat? De uitkomst van een berekening is namelijk afhankelijk van de input. Klinkt logisch, maar vaak wordt er niet eens gesproken over die input en dat vind ik jammer.

Ik geef mijn klanten altijd graag even een masterclass alimentatierekenen (zo noem ik het gekscherend), want als partijen weten hoe iets berekend wordt, dan kan je erover in gesprek. Dan pak ik mijn laptop erbij, sluit die aan op de tv in de spreekkamer zodat iedereen mee kan kijken en open het rekenprogramma.

Ik ga op de stoel van meneer zitten en zeg als ik jouw advocaat was zou ik dit en dit doen. Vervolgens doe ik hetzelfde met de vrouw en dan hebben partijen twee uiterste parameters: een minimale bijdrage en een maximale. 

Wat volgt noem ik spelen met de input:

– wat als wel of geen rekening gehouden wordt met de eenmalige zorgbonus? Deze zit verwerkt in de jaaropgave en als je je daarvan niet bewust bent, neem je hem standaard mee. Is dat reëel? 

– het besteedbaar inkomen dat berekend is, is niet altijd echt besteedbaar geweest: wat als er beslag op het inkomen heeft gelegen? Dan is het feitelijk besteedbare inkomen lager geweest en volgt er ook een lagere bijdrage

– twisten partijen over de “standaard” 15% of 25% zorgkorting, dan laat ik zien wat de uitkomst is uitgaande van 20%

Zo wordt de wijze van de berekening inzichtelijk en begrijpelijk en staan partijen uiteindelijk ook achter het resultaat die ze als het ware dan zelf hebben berekend.

Willen jullie weten of de alimentatie bij jullie nog aan de wettelijke maatstaven voldoet of wil één van jullie hem aanpassen maar de ander liever niet? Ga het gesprek erover aan en begin hier met het plannen van een toekomstgesprek!