ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

Parenting Coordination op de kaart te zetten

Voor een gezinsvriendelijke advocaat die ouders buiten de rechtbank houdt, was het toch best raar om gisteren weer naar de rechtbank te gaan.

Gisteren had ik een afspraak met Annemieke De Man op de rechtbank Haarlem om Parenting Coordination Nederland (PC) onder de aandacht te brengen bij de Rechtspraak.

Ik begeleid ouders niet alleen tijdens hun scheiding. Ik bied ook nazorg.

Als één van de drie PC’s in Noord Holland help ik ouders (buiten de rechter om) bij de uitvoering en naleving van het ouderschapsplan en bij (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan (zoals een wijziging in de zorgregeling of vakantieregeling of incidentele gebeurtenissen zoals verhuizen, schoolkeuze, alimentatiegeschillen etc).

Veel zaken komen onnodig bij de rechter terecht en belasten daarmee de rechterlijke macht. Het legt ook onnodig veel druk op de onderlinge relatie van de ouders, waar de kinderen weer de dupe van worden.

Mijn missie is zoveel mogelijk ouders uit de rechtbank houden. Hoe mooi zou het zijn als de rechtbank hier ook aan meewerkt?

Ik zou het fantastisch vinden als zaken bij binnenkomst eerst gescreend worden of deze wellicht ook voor PC in aanmerking komen en als dat zo is, dat ouders dan op die mogelijkheid gewezen worden. Ouders kunnen er dan alsnog voor kiezen om met de PC verder te gaan i.p.v. de gang naar de rechter voort te zetten.

Ouders kunnen dan onder leiding van de PC er alsnog samen proberen uit te komen. Lukt dat niet dan kan de PC een voorstel doen of een schriftelijke aanbeveling geven en (als beide ouders daarmee vooraf hebben ingestemd) zelfs een bindend advies geven. En dat alles veelal binnen 4 weken.

Ouders hebben dan sneller duidelijkheid en minder advocaatkosten (tenslotte kost 1 PC minder dan twee advocaten). Bovendien kan de PC ook in gesprek met derden (de kinderen, de school, betrokken hulpverleners etc).

Meer weten over de PC? Lees hier verder!