ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

De vijf talen van liefde

Afgelopen tijd zag ik het meermaals voorbij komen op mijn LinkedIn pagina: de vijf talen van de liefde. Het trok mijn aandacht en ik beluisterde de podcast van Marieke Lips en heb uiteindelijk ook het boek gekocht en in mijn vakantie gelezen. Wat een eye opener en zo herkenbaar!

Gary chapman gaat ervan uit dat er vijf vormen zijn waarop men liefde kan uiten, hij noemt dat een liefdestaal en elk mens heeft zo zijn eigen voorkeur voor een van de vijf talen.

Zo zijn er mensen die liefde uiten dmv:

– het uiten van positieve woorden

– door samen te zijn

– door cadeaus te geven

– door te dienen

– door lichamelijk contact

Maar liefde is niet alleen geven, je moet ook kunnen ontvangen en juist in die wisselwerking gaat het weleens mis. Als een iemand zijn liefdestaal dienen is dan zal hij/zij heel veel voor de ander doen maar zal de liefdestank van die ander niet gevuld worden als hij/zij een andere liefdestaal spreekt. Het wordt dan gewoon niet gezien/gevoeld. Het is alsof de een Frans praat en de ander Chinees.

Heel vaak hoor ik in mediations dat een van beide partijen zich niet voldoende geliefd/gewaardeerd/gezien heeft gevoeld in de relatie terwijl de ander zich van geen kwaad bewust is. Nu begrijp ik waar dat vandaan komt: ze spreken een andere liefdestaal en als je je daarvan bewust bent kan je er wat mee.

In mediations geeft het achteraf inzicht in de relatie en wellicht daarmee ook een vorm van berusting in de scheiding. In huidige of toekomstige relaties kan ruis op de lijn voorkomen worden als je bewust bent van je eigen liefdestaal en die van de ander. Echt een aanrader dus!

#podcast#liefde#love#scheiden#mediation#leestip

(1) Post | Feed | LinkedIn

Test je liefdestaal – Liefdestalen.nl