ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

Help! Ik krijg geen alimentatie meer! Wat nu??

Allereerst is het verstandig even na te vragen bij uw ex-partner waarom de alimentatie niet is overgemaakt. Het kan namelijk ook gewoon op een fout of misverstand berusten. Ga vooral niet gelijk uit van het ergste scenario.

Onmacht

In deze Corona tijd hoor ik steeds vaker: “Hij zegt dat hij de alimentatie echt niet meer kan betalen”. In dat geval is het van belang dat jullie met elkaar afspraken hierover maken, bij voorkeur via een mediator. Maak afspraken over hoe het nu moet en als het straks weer beter gaat. Blijf vooral met elkaar in gesprek.

Heeft uw ex partner al een procedure gestart om de alimentatie op nihil te stellen of te wijzigen? Ook dan is het niet te laat om samen in gesprek te gaan. Niet alleen kan een zitting dan voorkomen worden waardoor de onderlinge verhoudingen niet op scherp worden gesteld. Maar belangrijker nog, er kunnen ook afspraken gemaakt worden over de toekomst, voor als er wel weer inkomen is. Een tweede (of zelfs derde) procedure in de toekomst wordt daarmee voorkomen.

Onwil

Wanneer echter blijkt dat uw ex-partner echt gewoon niet wil betalen, kunt u contact opnemen met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO). Het LBIO is een onderdeel van de overheid. Zij voeren kosteloos incasso-taken uit op het gebied van alimentatie. Wordt de alimentatie niet betaald dan kunt u als alimentatiegerechtigde het LBIO inschakelen om toch het geld te krijgen waar u recht op heeft. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden van toepassing waaraan u moet voldoen:

  • De alimentatie en het bedrag moet door de rechter vastgesteld
  • Er is minimaal één maand achterstand
  • De betalingsachterstand bedraagt minimaal EUR 10,00
  • De achterstand is op het moment van uw verzoek niet ouder dan 6 maanden
  • De betalingsplichtige ex-partner is op de hoogte gesteld van het (bank)rekeningnummer waarop hij of zij de alimentatie over kan maken

De inning van de alimentatie door het LBIO kost u niets. Uw ex-partner betaalt een bedrag ter vergoeding van de kosten aan het LBIO.

Klik hier voor meer informatie over alimentatie of een alimentatiecheck