ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie

Waarom je niet in zee moet gaan met de eerste de beste (goedkoopste) mediator

Afgelopen maand verscheen een verschrikkelijk bericht in de krant dat een vrouw door haar scheiding alles kwijt was geraakt. De mediator had een fout gemaakt en kon niet aansprakelijk worden gesteld. De advocaat die alles gewoon klakkeloos had ingediend werd wel aansprakelijk gesteld. Wat mij betreft, terecht. Een advocaat is geen doorgeefluik! Wat ik wel, betreur is dat de mediator die de scheiding begeleide niet aangesproken kan worden.

Als mensen uit elkaar gaan en daarbij hulp zoeken, gaan zij ervan uit dat een mediator de benodigde kennis in huis heeft. Een scheiding is emotioneel gezien een hele achtbaan, financieel gezien een hele puzzel en de fiscus vindt er vervolgens ook nog wat van. Oh ja en vergeet niet dat de afspraken ook nog eens juridisch correct dienen te zijn. Zijn er huwelijkse voorwaarden of andere bijzondere omstandigheden dan zie je al snel dat de gemiddelde mediator maar wat doet.

Er zijn verschillende soorten mediators: mediators die van oorsprong fiscalist of financieel onderlegd zijn. Er zijn mediators die als basisopleiding pedagoog zijn of zoals ik advocaat en dus een juridische achtergrond hebben. Het spreekt voor zich dat al deze mediators een andere invalshoek hebben.

Hoe komt het dat er zoveel verschillende mediators zijn?

Mediator is geen beschermd beroep zoals advocaat dat bijvoorbeeld wel is. Iedereen mag zich mediator noemen en scheidingen gaan begeleiden. De meeste hebben daarvoor nog wel en mediationsopleiding gevolgd maar zelfs dat is niet verplicht. Die opleidingen variëren van een dagdeel tot een jaar. Daarnaast ben je er niet als je alleen de mediation opleiding hebt voltooid. Want met een mediation opleiding kan je mediaten: bemiddelen. Dat kan bij een burengeschil, arbeidsgeschil of een scheiding. Daarmee beschik je nog niet over de juridische, financiële en fiscale kennis die nodig is bij een scheiding.

Voordat jullie gaan scheiden, oriënteer je goed op wat er is. Kijk niet alleen naar de prijs maar let op kwaliteit. Wat is iemands achtergrond. Wat willen wij en vinden wij belangrijk? Willen jullie weten wat ik jullie te bieden heb? Plan vrijblijvend een toekomstgesprek in!