ons kantoor is gesloten van 28 juli tot 21 augustus vanwege vakantie
Online scheiden

Online scheiden

Steeds vaker zie ik aanbiedingen voorbij komen om online te scheiden. Ik onderscheid daarin twee vormen van online scheiden:

1) Online scheiden waarbij je alles zelf met je partner regelt: snel en goedkoop, zeker als je het over alles al eens zou zijn met je ex partner. Ik noem deze variant “zelf online scheiden”;

en

2) Online scheiden waarbij het gehele echtscheidingsproces, dat wil zeggen de bemiddelingsgesprekken middels echtscheidingsmediation via de (advocaat-)mediator, online plaatsvindt, deze variant noem ik “begeleid online scheiden”.

1. Zelf online scheiden

Van deze variant van online scheiden krijg ik echt de kriebels. Ik vind het zorgelijk dat mensen vaak kiezen voor kwantiteit (snel en goedkoop) in plaats van kwaliteit. Ook als mensen aangeven alles al besproken te hebben en weten wat ze willen zijn er vaak nog genoeg zaken waar ze niet aan gedacht hebben.

Denk bijvoorbeeld aan de alimentatie waar zonder enige berekening afstand van wordt gedaan. Dan vraag ik mij echt af hoe je ergens afstand van kunt doen als je niet eerst weet waar je recht op heb? Doe je wel echt ergens afstand van of was er sowieso al geen ruimte voor alimentatie? En als je afstand doet, kan dat wel (zie hier mijn eerdere blog over afstand van alimentatie)? Als een partner terugvalt op een bijstandsuitkering dan heeft de gemeente er geen boodschap aan dat je afstand van alimentatie hebt gedaan: als je ex partner het kan betalen dan moet hij ook betalen. Je ontvangt dan dus ook geen bijstand. Veelal is dit niet bekend of is hier helemaal niet bij stilgestaan.

Een ander voorbeeld is de echtelijke woning. Soms wordt die onverdeeld gelaten omdat verkoop niet wenselijk is en/of overname door een van de partners niet haalbaar. Maar vaak wordt niet stilgestaan bij de fiscale gevolgen van een scheiding op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Na 2 jaar wordt de woning voor de vertrokken partner niet meer als “eigen woning” aangemerkt met als gevolg dat de (hypotheek)rente die door de vertrokken partner betaalt is, ook niet meer aftrekbaar is. Dit kan financieel behoorlijke gevolgen geven.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het pensioen. Hoeveel mensen wel niet het pensioen vergeten en als ze er wel bij stil staan, niet het verschil weten tussen ouderdomspensioen en partner- of nabestaande pensioen en of ze daadwerkelijk partnerpensioen opbouwen of dat deze op risico basis is…

Hoe kan je dan je echtscheiding goed regelen? Goedkoop is in dat geval duurkoop want als advocaat zie ik steeds vaker dat mensen die online even snel zelf gescheiden zijn ook al weer snel in de rechtbank belanden, met alle gevolgen van dien. Of de afspraken waren niet duidelijk, of het blijkt niet te werken of partijen hadden er beide een ander idee over. Dat is toch juist wat ze wilden voorkomen door ervoor te kiezen samen online te scheiden?

Nee, wat mij betreft moet zelf online scheiden echt niet gepromoot worden! Als je online wilt scheiden, kies dan voor begeleid online scheiden. Ben je benieuwd hoe jij jouw echtscheiding op een respectvolle en correcte manier kan regelen? Vraag dan mijn vrijblijvende echtscheidingscheck aan!

2. Begeleid online scheiden

Wat is dan begeleid online scheiden? Begeleid online scheiden is samen scheiden onder begeleiding van een (advocaat-)mediator, maar dan in plaats van fysieke gesprekken op locatie, vinden de gesprekken online plaats. Niet één kort gesprek van een half uur maar echt inhoudelijke gesprekken over waarom jullie besloten hebben te gaan scheiden, een andere keer alleen over de kinderen en het op te stellen ouderschapsplan, het gezag en de omgangsregeling. En weer een andere keer over de financiën en het op te stellen convenant. Anders dan in de eerste variant van online scheiden, maken niet jullie het ouderschapsplan en convenant maar stel ik die zelf op. Geen invuloefening, maar écht maatwerk.

Ik maak met partijen samen verschillende alimentatieberekeningen en laat zien dat wat je “erin stopt” ook weer gevolgen heeft op de output. Neem je die eindejaarsbonus wel mee of niet? Is het eenmalig of jaarlijks? Houd niet rekening met de huidige woonlasten maar de toekomstige woonlasten. Zeker als er nu een aflossingsvrije hypotheek is en je na de scheiding met gaan aflossen, kan dat een groot verschil maken.

Ik geef partijen inzicht in hun financiële situatie na de scheiding. Dat doe ik onder meer door te laten zien wat het betalen van alimentatie voor gevolgen heeft (kinderalimentatie is netto maar partneralimentatie bruto), op welke toeslagen aanspraak gemaakt kan worden waardoor een helder beeld ontstaat en partijen weten waar ze aan toe zijn.

Als het nodig is schakel ik ook financieel experts is of een fiscalist. Ik verwijs partijen indien nodig ook naar maatschappelijk hulpverleners of adviseer de ouders over het inschakelen van een kindercoach of kindbehartiger. Samen komen jullie dan sterker uit de scheiding en is er minder kans dat jullie in de toekomst alsnog naar de rechter moeten.

Benieuwd wat een scheidingstraject bij mij precies inhoudt? Zie hier het hele stappenplan en bekijk op deze pagina mijn concurrerende tarieven.

Online scheiden is bij mij veelal deels online. Dat wil zeggen dat partijen vaak bij het eerste gesprek wel fysiek aanwezig zijn maar de vervolgafspraken online plaatsvinden. Ik vind dat zelf ook wel erg prettig omdat ik de partijen dan tenminste een keer echt gezien heb en dan toch beter een band met iemand krijgt. Uiteraard is het ook wel mogelijk om alle gesprekken volledig online te doen.

Eén laatste advies geef ik mensen wel graag mee bij een online sleiding, ga niet samen achter één computer zitten, maar ieder achter zijn eigen laptop op een andere kamer. Wellicht omslachtig, maar hiermee voorkom je dat als er een woordenwisseling tussen jullie ontstaat, jullie mij (alleen aanwezig op het computerscherm) volledig vergeten 😉

Benieuwd wat ik voor jou (of jullie) kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op!